Verder leren met een functiebeperking

Een goede voorbereiding is de eerste stap.

Deze informatie helpt je op weg

Wil je naar een roc, hogeschool of universiteit? Heb je een groeistoornis en verwacht je problemen door je kleine lengte (en bijkomende lichamelijke klachten)? Ben je bijvoorbeeld bang studievertraging op te lopen? Deze tool kan helpen.

Hier vind je informatie over de hulpmiddelen en voorzieningen voor jongeren met een functiebeperking. Deze informatie is handig als je begint aan een praktijkgerichte opleiding of een theoretische studie. Voor het gemak hebben we het hier steeds over studenten, ook als het over mbo-leerlingen gaat.

Aan het woord

In deze tekst komen kleine mensen zelf aan het woord over hun ervaringen. Deze gegevens zijn in 2016 verzameld door de Nederlandse Belangenvereniging van Kleine Mensen onder studenten van diverse opleidingen.

Je bent niet de enige

Studeren met een beperking kan lastig zijn, maar je bent niet de enige. Van de jongeren die na de middelbare school gaan studeren, heeft bijna 30% een handicap of aandoening. Een functiebeperking is vaak niet zichtbaar. Daarom weet je het van de meeste mensen niet. Veel voorkomende beperkingen zijn: dyslexie, chronische vermoeidheid, migraine, concentratieproblemen, long- en ademhalingsproblemen, huidaandoeningen en psychische problemen.

Voor sommige studenten zijn hun klachten geen obstakel voor hun opleiding. Bij 10 tot 16% is dit wel zo. Zij worden door hun klachten in hun studie belemmerd. Er ontstaan eerder problemen als je meer klachten tegelijk hebt, bijvoorbeeld een groeistoornis en daarnaast gewrichtsklachten en vermoeidheid.

Bereid je voor

Met een goede voorbereiding kun je problemen voor zijn. Er zijn verschillende stappen. We werken ze een voor een uit. Bedenk voordat je een opleiding kiest:

  • Welke gevolgen je lengte en bijkomende klachten voor je studie kunnen hebben. Als je weet wat de valkuilen zijn, kun je een oplossing zoeken. Ga na of je bepaalde klachten zelf kunt verhelpen.
  • Welke oplossingen de onderwijsinstelling te bieden heeft. Maak een afspraak met de studentendecaan of studiebegeleider van je opleiding. Zij weten wat er voor jou mogelijk is.
  • Wat je rechten zijn. Sommige studenten krijgen bijvoorbeeld financiële compensatie als ze studievertraging oplopen.
  • Of je op kamers wilt of niet en zo ja, wat geschikte woonruimte voor je is.
  • Welke banen passen bij jouw studie en beperking.