Van studie naar stage of werk

Hoe bereid je je voor op een stage- of werkplek?

Een goede voorbereiding

Door je aandoening kan het lastig zijn een goede stageplek of baan te vinden. Niet alle werkplekken zijn even geschikt en niet alle werkgevers zijn even begripvol. Bereid je dus goed voor:

 • Hoe vind je een geschikte stage- of werkplek?
 • Wat vertel je aan je studiebegeleider of werkgever?

Een geschikte stage- of werkplek

Neem ruim de tijd voor het zoeken naar een stageplek of baan die bij je past. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Welk werk lijkt me leuk?
 • Wat kan ik aan?
 • Heb ik voorzieningen nodig en, zo ja, welke?

Vraag advies je er niet zelf uitkomt:

 • Ga praten met mensen die jou goed kennen, zoals vrienden of familie. Zij hebben waarschijnlijk een beeld van werk dat bij jou past.
 • Maak een afspraak met een studiekeuze- of loopbaanadviseur van de instelling.
 • Doe een test om uit te vinden wat je aankan, bijvoorbeeld een 'needs assesment'. Deze digitale vragenlijst geeft aan welke aanpassingen je nodig hebt. 

Voor het zoeken van een stage- of werkplek kun je op advertenties afgaan. Deze vind je vooral op digitale vacaturebanken. Je kunt ook anderen inschakelen, bijvoorbeeld:

 • Je persoonlijke netwerk. Vertel je vrienden en kennissen dat je op zoek bent naar een werkplek. Dit levert misschien niet meteen een baan op, maar wel nuttige informatie.
 • Vraag lotgenoten hoe zij aan een baan of stageplek zijn gekomen? Iemand met dezelfde aandoening heeft vast goede tips.

Een sollicitatietraining is een goede investering. Aan welke eisen voldoen een goede brief en cv? Hoe bereid ik een sollicitatiegesprek voor? Deze informatie is onmisbaar voor een geslaagde zoektocht. Soms kun je bij de instelling waar je studeert sollicitatietrainingen volgen.

Zie voor meer informatie over werken met een aandoening:

Vertellen over je aandoening

Een zichtbare aandoening?

Heb je een zichtbare aandoening, bijvoorbeeld huidklachten? In dat geval moet je goede uitleg geven. Wat heb je? Zijn je klachten een probleem voor je werk? Zo ja, hoe is dit op te lossen? Je laat een werkgever met veel vragen achter als je dit niet doet. Dit maakt de kans dat je aangenomen wordt erg klein.

Niet zichtbaar ziek

Bedenk goed of en wat je over je aandoening wilt vertellen.

Als het om een stageplek gaat, kan openheid goed uitpakken. Je bespreekt met je stagebegeleider welke voorzieningen je eventueel nodig hebt. Zo leer je wat er mogelijk is met jouw aandoening op de werkvloer.

Bij een nieuwe baan kan openheid tegen je werken. Sommige werkgevers wijzen mensen met een chronische aandoening nu eenmaal makkelijk af. Als je geen problemen verwacht door je aandoening, hoef je niks te zeggen. Wat telt zijn je opleiding, ervaring en motivatie.

Zie voor meer informatie over solliciteren met een aandoening of handicap:

 • De brochures van het UWV (www.uwv.nl): Weer aan het werk met een ziekte of handicap en Een extra reden om mij aan te nemen.
 • De uitgaven van Blik op Werk (www.blikopwerk.nl): de sollicitatiegids Solliciteren en gezondheid of Zo zit het met solliciteren.
 • De arbeidsparticipatietool (www.arbeidsparticipatietool.nl). Hier vind je informatie voor werknemers met jouw handicap of aandoening en tips voor je (toekomstige) werkgever.