Mbo-studenten kiezen relatief vaker opleiding voor krapteberoepen

Krapte aan vakmensen heeft aanzienlijke maatschappelijke gevolgen. Zo schaadt krapte in het onderwijs de ontwikkeling van kinderen, remt krapte in de techniek de energietransitie en beperkt krapte in de zorg de toegankelijkheid en kwaliteit van de dienstverlening. Er is op dit moment daarbij ook nog sprake van een algemene dalende instroom in mbo-opleidingen. Het is daarom van groot belang om oplossingen te vinden voor deze krapte.

Een van de mogelijke oplossingen voor arbeidsmarktkrapte is het vergroten van de populariteit van vakopleidingen (mbo 2-4) gericht op de zorg, de techniek en het onderwijs. Onder mbo-studenten is er wat dat betreft al een aanpassingsproces in gang gezet. In 2016 koos slechts 45 procent van de mbo-studenten voor een opleiding richting de zorg, de techniek of het onderwijs, terwijl dat percentage in 2021 al was gestegen naar ongeveer 54 procent (figuur).

Dit bericht verscheen eerder op esb.nu en kun je volledig lezen op: https://esb.nu/mbo-studenten-kiezen-relatief-vaker-opleiding-voor-krapteberoepen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *